ایران و نظام بین الملل؛ از رابطه تا تاثیر متقابل بر یکدیگر
08 مرداد 1395

ضرورت پرداختن به موضوع "نظام بین الملل، تحولات منطقه ای و سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران" موقعی بیشتر مشخص خواهد شد که توجه داشته باشیم، نوع نگرش طراحان سیاست خارجی این کشورها به این مقوله، با برگزاری همایش بین المللی "نظام بین الملل، تحولات منطقه ای و سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران" به عنوان کانون اتصال ایران با جهان زمینه بحث و تبادل نظر علمی درباره تاثیرات متقابل «"نظام بین الملل، تحولات منطقه ای و سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران" را فراهم نماید.

دکتر شجاع احمدوند، دبیر علمی سومین همایش بین المللی نظام بین الملل، تحولات منطقه ای و سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در مصاحبه با روابط عمومی همایش در خصوص زمان و مکان و هدف اصلی برگزاری همایش گفت: همایش بین المللی نظام بین الملل، تحولات منطقه ای و سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران، در روزهای 24 و 25 آبان ماه سال 1395 مطابق با 14 و 15 نوامبر سال 2016 میلادی در شهر تهران برگزار خواهد شد. دانشگاه علامه طباطبائی از برگزاری این همایش چندین هدف را دنبال می کند. از آن جمله می توان به زمینه سازی برای تولید علم و نظریه پردازی در حوزه های روابط بین الملل و سیاست خارجی، آشنا کردن جامعه ی علمی با حوزه های جدید مطالعات روابط بین الملل و حوزه های مرتبط با آن اشاره کرد. ارائه راهبرد نامه‏ های علمی و کاربردی از سوی استادان و صاحبنظران این حوزه به سیاست‏گذاران عرصه روابط خارجی کشوراز اهداف اصلی این همایش دو روزه است که طی شش پانل یا کمیته تخصصی، استادان و پژوهشگران ایرانی و خارجی سیاست خارجی ایران در دولت یازدهم بر پایه تحولات نوین منطقه‏ ای و ساختار نظام بین‏ الملل را مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرارخواهند داد.

وی در خصوص ضرورت برگزاری همایشی با این عنوان افزود: با نگاهی گذرا به روند تدوین محورهای همایش در دوره های گذشته و تأکید کمیته علمی همایش‌های پیشین بر تسلسل موضوعات و فرآیند محوری در تدوین مباحث و از آنجایی که دانشگاه علامه طباطبائی  به عنوان دانشگاه برتر علوم انسانی خاورمیانه، بر تربیت نیروهای کارآمد حوزه علوم انسانی، تأکید دارد، در سومین همایش اهداف زیر مد نظر قرار گرفت:

-کاربردی سازی نظریات سیاست خارجی توسط اساتید جهت یاری رسانی علمی به دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران

- ایجاد انگیزش و رغبت در دانشجویان و اساتید گروه های علوم سیاسی و روابط بین المللی در راستای مشارکت در فعالیت های علمی-پژوهشی

 - تولید علوم انسانی اسلامی در حوزه سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران

- بهره گیری از نخبگان و دانشجویان ممتاز گروه علوم سیاسی و روابط بین الملل در جهت برگزاری برنامه های جانبی علمی-پژوهشی همایش

- کاربردی سازی مفاهیم علوم سیاسی و روابط بین الملل در جهت آشنایی هر چه بیشتر دانشجویان این رشته از طریق بهره مندی از اساتید برجسته داخلی و خارجی

 - استفاده مناسب از ظرفیت های انجمن علمی دانشجویان روابط بین الملل و ایجاد تجربه در امور اجرایی-علمی

-  بهره گیری از مسئولین اجرایی حاضر در دستگاه دیپلماسی در همایش در راستای ترغیب انگیزش علمی –اجرایی در دانشجویان و اساتید

- انتشار بخشی از مقالات منتخب همایش به صورت کتاب

- انتشار بخشی از منتخب مقالات منتخب همایش در دو فصلنامه علمی –پژوهشی و افزایش راندمان پژوهشی دانشکده حقوق و علوم سیاسی

احمدوند در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا قبلاً نیز چنین همایشی برگزار شده است اظهار داشت: بله،  همایش ملی "نظریه های روابط بین الملل و سیاست خارجی کشورهای خاورمیانه(در هزاره سوم)"، دومین همایش بین المللی "نظام بین الملل، تحولات منطقه ای و سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران" و سومین همایش بین المللی نیز با همین عنوان در آبان ماه 1395 برگزار خواهد شد.

دانشیار علوم سیاسی دانشگاه علامه با اذعان به اینکه مخاطبان اصلی این همایش استادان، دانشجویان، محققان و دست اندرکاران سیاست خارجی و دستگاه دیپلماسی کشورهستند افزود: هر چند فرصت خوبی برای محققان و اخلاق پژوهان نیز فراهم می آورد تا ضمن آشنایی با آخرین دستاوردها در عرصة روابط بین الملل و سیاست خارجی و شناسایی نویسندگان و محققان برجسته به تبادل رأی با یکدیگر بپردازند.

دکتر احمدوند همچنین در خصوص معیار انتخاب مقالات فراخوان گفت: از همان ابتدا توسط برخی از اعضای کمیته ی علمی همایش، فرمی برای ارزیابی مقالات طراحی شد و در جلسات کمیته مورد بحث قرار گرفت و معیار هایی برای بررسی مقالات تعیین گردید که سعی کرده ایم در اختیار نویسندگان و محققان قرار گیرد و متن آن را در سایت هم قرار خواهیم  داد تا نویسندگان و محققان محترم معیارهای مورد نظر را بدانند. در عین حال، مهم ترین شاخصه ی ارزیابی مقالات اتقان و استحکام نوشتار و قوت دلایل و نو بودن موضوعات مقالات بوده است. رعایت ضوابط علمی و پژوهشی از یک سو نوآوری و مستندبودن مقالات به ویژه بهره برداری از اسناد ملاک های اصلی ما در بررسی و گزینش مقالات است.

دبیر علمی همایش همچنین در پاسخ به سوالی راجع به میهمانان خارجی این همایش اظهار داشت: مهمانان خارجی هم می توانند در فضای مباحث اخلاق پژوهی در عرصه ی دانشگاه های ایران قرار گیرند و هم با انتقال تجربیات و دانش خود می توانند بر غنای علمی همایش بیافزایند. به هر حال، در بسیاری از دانشگاه های غربی و جهان اسلام، مباحث اخلاقی به شکل واحدهای درسی اجباری یا اختیاری تدریس می شود و دانشگاه های خارجی تجربیات زیادی در زمینه ی انتقال مفاهیم اخلاقی به دانشجویان و مربیان دارد، استادان ما نیز تجربیات فراوان و ارزشمندی در سه دهه ی اخیر در این زمینه کسب کرده اند؛ تبادل این تجربیات می تواند برای هر دو طرف سودمند باشد. افزون بر این، مباحث روابط بین الملل به ویژه مباحث ناظر بر سیاست خارجی در بسیاری از کشورهای غربی از جایگاه بالایی برخوردار است. روابط بین الملل از جمله رشته های پر طرفدار در دانشگاه های غربی به شمار می روند. آثار مکتوب در این زمینه بسیار است. بنابراین، حضور برخی از نویسندگان و اندیشمندان برجسته روابط بین الملل در این همایش می تواند بر غنای علمی آن بیفزاید.

این استاد علوم سیاسی و دبیر علمی همایش در آخر نیز با بیان اهمیت و ضرورت موضوع برگزاری این همایش ابراز داشت: تحولات نظام بین‌الملل پس از دوران جنگ سرد و روندهای حاکم بر آن مانند جهانی شدن و گسترش فن‌آوری اطلاعات موجب شده است که مؤلفه‌های جدید در روابط بین‌الملل اهمیت یابند و برخی از روندهای گذشته دچار تغییر و تحول شوند. از جمله این تحولات در بعد نظری می‌توان به تداخل برخی حوزه‌های موضوعی مختلف، کمرنگ شدن مرز میان حیطه‌های علمی و در نتیجه هم‌پوشانی عرصه‌های مطالعاتی اشاره نمود. رهیافت‌های جدیدی نسبت به سیاست خارجی کشورها و نقش آن در تقویت توسعه ملی مطرح شده است؛ به نحوی که امروزه از سیاست خارجی به مثابه ابزاری در خدمت توسعه کشور یاد می‌شود. لذا ضرورت پرداختن به موضوع "نظام بین الملل، تحولات منطقه ای و سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران" موقعی بیشتر مشخص خواهد شد که توجه داشته باشیم، نوع نگرش طراحان سیاست خارجی این کشورها به این مقوله، با برگزاری همایش بین المللی "نظام بین الملل، تحولات منطقه ای و سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران" به عنوان کانون اتصال ایران با جهان زمینه بحث و تبادل نظر علمی درباره تاثیرات متقابل «"نظام بین الملل، تحولات منطقه ای و سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران" را فراهم نماید.

login